AKTUELNO

Samozvani kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli neće učestvovati na sutrašnjem sastanku šefova diplomatija zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi u Banjaluci.

Kako prenosi RTK, Pacoli je učešće otkazao zbog, kako tvrdi, "pretnji predsednika Republike Srpske" Milorada Dodika, koji je rekao da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, navodi se u pres klipingu Unmika.

- Region ne može da napreduje sa političarima poput Dodika. Njegove pretnje podsećaju nas na nedavnu prošlost radikalnih političara poput njega i na posledice takvih pretnji. Republika Kosovo ostaje posvećena regionalnoj saradnji. Pozivamzvaničnike EU, naročito Evropske komisije, da ne ćute na takve pojave - naveo je Pacoli na svom nalogu na Fejsbuku.

Dodik je ranije rekao da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, gde ga je pozvao ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Igor Crnadak, kako bi se, kako je rekao, dodvorio zapadnim centrima moci.

Dodik je rekao da to doživljava kao provokaciju.

- Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, te ni ministar te lažžne držžave ne možže biti dobrodošao u Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

#Bedžet Pacoli

#Kosovo

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'